宜蘭岳明國小

Yueming Elementary School

宜蘭岳明國小由公校轉型為實驗小學,利用靠近海邊的地理優勢,設立帆船課程並推廣海洋教育,跳脫以往的教育框架,讓大自然成為孩子的教室。在這樣的教育理念下,空間規劃也以「一出教室就能接觸大自然」為核心去設計,打散以往排排站的教室配置,用有機排列的柱體,建構戶外走廊來串聯散落的教室,讓廊道溶入樹林中;建築體利用自然色系的牆面,搭配在地材料黑板岩砌成的矮牆,降低建築物的存在感,讓整體更融入自然環境中。教室不再是方盒子,更是大自然的一部分,室內室外皆是孩子快樂學習的場所。

  • Date:2021

  • Location:Taipei, Taiwan

  • Category:Architecture

Yilan Yueming Elementary School was transformed from a public school to an experimental elementary school. Using the geographical advantage near the sea, it set up sailing courses and promoted marine education. It broke away from the previous educational framework and made nature a classroom for children. Under such an educational concept, the spatial planning is also designed with the core of “connecting with nature as soon as you leave the classroom”, breaking up the classroom configuration of the previous row of stations, using organically arranged columns, and constructing outdoor corridors to connect the scattered Classrooms allow corridors to dissolve into the woods; the building uses natural color walls and low walls made of black slate on the ground to reduce the existence of the building and integrate the whole into the natural environment. The classroom is no longer a square box, but also a part of nature. Both indoor and outdoor are places where children can learn happily.

由於使用者需求,在舊有校舍的東邊增建三間教室,打散以往排排站的教室配置,用有機排列的柱體,建構戶外走廊來串聯散落的教室,並增加植披,讓廊道溶入樹林中營造被大自然包圍的感受。

Due to the needs of users, three additional classrooms were built to the east of the old school building to break up the classroom configuration of the previous row of stations. Organically arranged columns were used to construct outdoor corridors to connect scattered classrooms, and planting was added to allow corridors. Melt into the woods to create the feeling of being surrounded by nature.

Contact Us :bannzen.arch@gmail.com

© 2020 by Bann Architects 

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now